5x zo voorkom je een slecht melkgebit

5x zo voorkom je een slecht melkgebit

Er wordt nog niet goed genoeg gepoetst onder Nederlandse kinderen en jongeren. Die verantwoordelijkheid om de tanden en kiezen gezond te houden ligt bij de ouders, menen de experts. Zo pak je het slim aan.


Sinds 1987 houdt onderzoeksinstituut TNO, nu in opdracht van Zorginstituut Nederland, de status van het gebit van 5 tot 23-jarigen in de gaten. Een representatief onderzoek elke drie jaar laat zien hoe het gesteld is met de tanden van Nederlandse kinderen.

Bij jonge kinderen is er de afgelopen jaren een lichte verbetering zichtbaar. Zo hadden vijfjarigen in 2001 nog gemiddeld 4,1 gaatjes, in 2011 waren dat 2,3 gaatjes en in 2017 gemiddeld 1,1 gaatje. Toch menen de experts dat er nog veel te winnen valt. Met name omdat bij 11, 17 en 23-jarigen de mondgezondheid weer was verslechterd.

Vijf tandentips

  • Maximaal zeven keer per dag eten en drinken, want elk eetmoment is een aanslag op het tandglazuur. Liever een snoepje meteen na de boterham dan drie keer op een dag een gedroogde abrikoos tussendoor.
  • Poets kinderen liggend op bed, dan kan je het beter zien en kinderen bewegen minder. Zet de elektrische tandenborstel tand voor tand neer en houd een vaste volgorde aan; van links naar rechts, eerst boven, dan onder en dan de binnenkant.
  • Tandpasta wel uitspugen, maar niet grondig spoelen na het poetsen, dan kan de fluoride doorwerken.
  • Ouders moeten napoetsen tot hun kind tien jaar is.
  • Ga vanaf de eerste tand halfjaarlijks op controle bij de tandarts. Tandartszorg voor kinderen tot achttien jaar zit in het basispakket van de zorgverzekering van een van de ouders. De kosten gaan ook niet af van het eigen risico. Elk kind kan dus twee keer per jaar naar de tandarts.
     
Lees meer
Terug naar overzicht