Preventie

Waarom preventie?

We willen als mondzorgpraktijk onze patiënten de beste zorg aanbieden en het belangrijkst daarbij is preventie: het voorkomen van gaatjes(cariës) en tandvleesaandoeningen. Dit doen we mede door middel van een PMO (periodiek mond onderzoek).

Daarnaast toont steeds meer wetenschappelijk onderzoek aan dat er een duidelijke relatie bestaat tussen de mondgezondheid en systemische ziekten zoals, diabetes, reuma, longziekten en hart- en vaatproblemen. De mond is de poortwachter van het gehele lichaam en daar willen wij de nadruk op leggen.

Voorkomen is beter dan genezen! U kunt zelf de meeste problemen in de mond voorkomen door goede zelfzorg; denk aan poetsen, het gebruik van ragers en stokers, en letten op uw eetmomenten.

Periodiek Mond Onderzoek

Instructie op maat

Professioneel reinigen van het gebit

Gebitscontrole door tandarts

Hoe ziet het Periodiek Mond Onderzoek eruit?

Het Periodiek Mond Onderzoek bestaat uit de volgende stappen:
1.     Preventie
De preventie assistent beoordeelt de status van uw gebit door middel van een:
-          Gezondheidsvragenlijst
-          PPS score (Periodiek Parodontale Screening). De PPS score is een manier om vast te leggen hoe de staat van het tandvlees en het kaakbot is.
Op basis van de status van uw gebit zal de preventie assistent uw gebit professioneel reinigen. Indien nodig zal er instructie gegeven worden over het reinigen van uw gebit. Wanneer u niet door de preventie assistent behandeld kunt worden, wordt er een nieuwe afspraak bij de paro-preventie assistent of mondhygiënist gepland.

2.     Tandarts
De tandarts doet de periodieke gebitscontrole.


Wij beschikken over verschillende specialisten op gebied van preventie. Maar wat is nu het verschil tussen deze drie functies?
 
Mondhygiënist

De mondhygiënist heeft een HBO opleiding genoten en is gespecialiseerd in het genezen van tandvleesproblematiek. Bij uw controle wordt uw tandvlees beoordeeld en krijgt uw tandvlees een PPS score (Periodiek Parodontaal Screenen). Deze score bepaalt de gezondheid van het tandvlees.
Patiënten met PPS score 3, meer dan 6 mm botafbraak of medisch gecompromitteerd worden automatisch ingedeeld bij de mondhygiënist. Hij/zij is degene die deze patiënten mag behandelen.
 
Preventieassistent

De preventieassistent is een ervaren tandartsassistent, die een extra opleiding heeft genoten voor het reinigen het gebit, het geven van instructie en het sealen van kiezen met diepe groeven. Hij/zij is alleen bevoegd om patiënten met PPS score 1 te behandelen (tot 3 mm onder het tandvlees). 

Uw kind is van harte welkom bij de preventieassistent. Goede instructie van jongs af aan zorgt voor een gezonde mond én goede gewoonten in de toekomst. Deze behandelingen worden 100% vergoed vanuit de basisverzekering.
 
Paro-preventieassistent

De paro-preventieassistent is een ervaren preventieassistent die een aanvullende opleiding heeft gevolgd om pockets van 4 tot en met 5 mm te reinigen. De paro-preventieassistent mag hierdoor naast patiënten met PPS score 1 ook PPS score 2 behandelen. Patiënten worden naar de paro preventieassistent verwezen door de tandarts of mondhygiënist. Ook kan de preventieassistent u naar de paro preventieassistent verwijzen wanneer er beginnende pockets worden geconstateerd.
 
Lees hier meer over parodontitis en de behandeling ervan.
Afbeelding bij Hoe ziet het Periodiek Mond Onderzoek eruit?

Bekijk ook deze mondzorg specialisaties