Implantologie

Wat is een implantaat?

Uw natuurlijke, eigen tanden en kiezen hebben wortels, die in het kaakbot vastzitten. Implantaten zijn kunstwortels die in de kaak worden geplaatst en in het eigen bot vastgroeien. Implantaten zien er uit als een schroef of holle cilinder en worden gemaakt van titanium, een materiaal dat goed door het lichaam wordt geaccepteerd. Tijdens een kleine operatie, onder plaatselijke verdoving, wordt het implantaat in het kaakbot geplaatst, waarna het zal vastgroeien.
Na enige tijd kan hierop een kroon, brug of prothese worden aangebracht. Doordat het bot deze kunstwortels zo goed accepteert, voelen tanden en kiezen op implantaten aan als natuurlijke tanden en kiezen. Implantaten zie je niet. Maar je merkt ze wel, want je kunt weer vol zelfvertrouwen iedereen aankijken. Voor mensen met een kunstgebit kunnen implantaten helpen het gebit stevig op zijn plaats te houden.

Waarom kiezen voor een implantaat?

Ter vervanging van een enkele tand of kies

Ter vervanging van enkele, naast elkaar liggende tanden of kiezen (brug)

Ter ondersteuning en verankering van een volledig, uitneembare prothese (klikgebit)

Behandelmogelijkheden

De complete implantaatbehandeling bestaat uit een aantal stappen die we hieronder toelichten.

1. Consultatie

Het consult is de eerste stap in het hele behandelingsproces. De behandelaar maakt een overzichtsfoto en voert een mondonderzoek uit. U kunt uw klachten en problemen bespreekbaar maken. Om de behandelaar in de gelegenheid te stellen de juiste oplossingen te bieden, is het belangrijk dat u uw actuele en vroegere gezondheidsstatus deelt. 

Als de behandelaar voldoende informatie heeft, kan hij/zij de mogelijke oplossingen met u bespreken. 

2. Plaatsen van implantaten

Het plaatsen van implantaten is een vrij eenvoudig proces dat plaatsvindt onder plaatselijke verdoving. Als de verdoving is ingewerkt, zal er in het tandvlees een klein sneetje gemaakt worden. Op deze manier wordt het kaakbot bereikt. In het kaakbot wordt een klein gaatje geboord en opgeboord tot de gewenste dikte en lengte. Daarna wordt het implantaat geplaatst.

3. Inhelingsperiode: het genezen kan beginnen

Om het implantaat goed vast te laten groeien in het kaakbot, is een inhelingsperiode nodig. Deze rustperiode varieert van 6 weken tot 6 maanden. 

Afhankelijk van de individuele situatie wordt er tijdens de inhelingsperiode een tijdelijke vervanging geplaatst. 

4. Vervaardigen van uw nieuwe tanden

Het vervaardigen van uw nieuwe tanden, zoals een kroon, brug of gebit is een fase die uit een aantal stappen is opgebouwd. Uw nieuwe tanden worden gemaakt in het Barnevelds tandtechnisch laboratorium. Uw behandelaar zal dit met u bespreken, zodat u weet waar u aan toe bent.

5. Plaatsen van uw nieuwe tand(en)

Zodra de implantaten goed zijn vastgegroeid in uw kaakbot en uw nieuwe tand(en) klaar zijn, kunnen deze geplaatst worden. 

6. Nazorg

De behandeling is zo goed als voltooid en sluit af met een heel belangrijk onderdeel van de hele behandeling. De nazorg. Bespreek met uw behandelaar hoe u dit het beste kunt doen in uw situatie. Een goede mondhygiëne is vereist om lang en probleemloos met uw gebit te kunnen doen! Ook bij implantaten!


Verder lezen:
www.implantaat.nl Alle informatie die u nodig heeft over implantaten. Wat zijn het, hoe verloopt een behandeling en wat zijn de kosten en vergoedingen?

www.nvoi.nl Website van de Nederlandse Vereniging voor Orale Implantologie.

Afbeelding bij Behandelmogelijkheden

Voorbeelden

Behandelperiode en behandelkosten

De behandelperiode is afhankelijk van de soort behandeling, conditie kaakbot en type constructie. Het implantaat heeft tijd nodig om in het bot vast te groeien. In de tussenliggende periode wordt een noodvoorziening aangebracht, zodat u niet zonder tanden of kiezen hoeft rond te lopen.

De soort behandeling bepaalt de daaraan verbonden kosten. Ziektekostenverzekeraars hebben een behandeling met implantaten inmiddels geheel of gedeeltelijk in hun pakket opgenomen. Het is aan te raden de kosten en vergoedingen vooraf met uw tandarts en verzekeraar door te nemen.

Eigen risico 

Het verplicht eigen risico betaalt iedere Nederlander van 18 jaar en ouder voor zorg die hij of zij uit de basisverzekering krijgt. 
  • geldt alleen voor zorg uit de basisverzekering;
  • betaal je maar één keer. Maar elk jaar betaal je het weer opnieuw;
  • kun je niet afkopen of aanvullend verzekeren​.

Eigen bijdrage 

De eigen bijdrage is het deel van de rekening dat je altijd zelf moet betalen. Ook als je je eigen risico al opgebruikt hebt. Je kunt een aanvullende verzekering afsluiten om de kosten van de eigen bijdrage vergoed te krijgen.
  • kan voor verschillende soorten zorg zijn. Bijvoorbeeld medicijnen;
  • kun je voorkomen of beperken door bijvoorbeeld andere zorg, een andere zorgverlener of andere medicijnen te kiezen;
  • betaal je telkens opnieuw (dus niet eenmalig);
  • kun je vergoed krijgen uit een aanvullende verzekering
Afbeelding bij Behandelperiode en behandelkosten

Bekijk ook deze mondzorg specialisaties